Wat is chiropractie?

Chiropractie is een vorm van gezondheidszorg die zich bezighoudt met analyse, diagnose en behandeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat. De nadruk ligt daarbij met name op behandeling van de wervelkolom en het zenuwstelsel. Chiropractie gaat er vanuit dat het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen.

Helaas zijn er talloze factoren die onze bewegingspatronen op een negatieve manier beïnvloeden. Denk daarbij aan een slechte houding, constante langdurige belasting op het werk, lang stilzitten en onvoldoende gezonde lichaamsbeweging. Daarnaast kunnen natuurlijk ongevallen en blessures een aanleiding tot verstoorde bewegingspatronen zijn. Ongeacht de oorzaak, het eindresultaat is vaak dat ergens in ons bewegingsapparaat problemen optreden. En wanneer het niet meer beweegt zoals het hoort is het slechts een kwestie van tijd tot er klachten ontstaan.

Onderzoek & analyse

Dankzij hun vijfjarige universitaire opleiding en jaarlijks verplichte bij- en nascholing zijn chiropractoren bij uitstek in staat om een precieze analyse van iemands gezondheid en klachten te maken. In eerste instantie wordt vastgesteld of de klachten binnen het terrein van de chiropractor vallen of dat deze door een arts beoordeeld dienen te worden. Vervolgens wordt met een uitgebreid lichamelijk- en neurologisch onderzoek bepaalt wat de oorzaak van de klachten is. Op basis van al deze informatie wordt een specifiek zorgplan opgesteld.

Behandeling

De behandeling bestaat veelal uit specifieke correctietechnieken (adjustments) waarbij gewrichten ”los worden gemaakt”. Tijdens een dergelijke correctie is vaak een “krak” te horen. Dit wordt veroorzaakt door kleine gasbelletjes die tijdelijk in het gewricht ontstaan en (in tegenstelling tot wat vaak gesuggereerd wordt) dus niet door de botten zelf. Het doel van een correctie is ondermeer de bewegingsvrijheid te vergroten. Daarnaast hebben correcties een sterk effect op het zenuwstelsel hetgeen er onder meer voor zorgt dat de symptomen snel afnemen. Naast manipulaties worden bovendien ook ergonomische adviezen en specifieke oefeningen gegeven. Dit alles heeft als doel om het lichaam weer correct te laten bewegen, zodat het herstelproces kan plaatsvinden.

Wanneer de klachten verholpen zijn zal de chiropractor in overleg met de patiënt bepalen welke maatregelen nodig zijn om de klachten ook in de toekomst weg te houden.