Wat is chiropractie?

Chiropractie is een vorm van gezondheidszorg die zich bezighoudt met optimaliseren van de gezondheid. De nadruk ligt daarbij met name op correctie van de wervelkolom en het zenuwstelsel. Chiropractie gaat er vanuit dat het menselijk lichaam zelfgenezend is.

Helaas zijn er talloze stressfactoren die onze gezondheid op een negatieve manier beïnvloeden. Denk daarbij aan een slechte houding, constante langdurige belasting op het werk, lang stilzitten en onvoldoende gezonde lichaamsbeweging. Daarnaast kunnen natuurlijk ongevallen en blessures een aanleiding tot verstoorde bewegingspatronen zijn. Ongeacht de oorzaak, het eindresultaat is vaak dat ergens in ons lichaam problemen optreden. 

Expertise en evaluatie

Dankzij hun vijfjarige universitaire opleiding en jaarlijks verplichte bij- en nascholing zijn chiropractoren bij uitstek in staat om een precieze analyse van iemands gezondheid en klachten te maken. Met een uitgebreid lichamelijk- en neurologisch onderzoek bepaalt wat de oorzaak van de klachten is. Op basis van al deze informatie wordt een specifiek zorgplan opgesteld.

Chiropractische correctie

De correctie bestaat uit specifieke technieken (adjustments) waarbij gewrichten ”los worden gemaakt”. Tijdens een dergelijke correctie is vaak een “krak” te horen. Dit wordt veroorzaakt door gasbelletjes die in het gewricht ontstaan. Het doel van een correctie is ondermeer het zenuwstelsel te stimuleren en de bewegingsvrijheid te vergroten. De correcties hebben een sterk effect op het zenuwstelsel hetgeen er onder meer voor zorgt dat de gezondheid zich optimaliseert. Dit alles heeft als doel om het lichaam weer optimaal te laten functioneren, zodat het herstelproces kan plaatsvinden.